102/1/2
7:2 ع
یکی از اصول مهم در استفاده از سیستمهای مختلف، داشتن نسخهی پشتیبان یا بکاپ است. یک لاستیک زاپاس برای خودرو، یک باتری اضافه برای چراغ قوه و مثالهای بیشماری که میتوان برای این موضوع زد همگی به نوعی اهمیتِ داشتن نسخه پشتیبان یا بکاپ را به ما یادآوری میکنند.
این مسئله در سیستمهای امنیتی اهمیت بیشتری دارد. کیف پول سخت افزاری نیز در دستهی تجهیزات امنیتی قرار دارد و بهتر است که در مورد راه های بکاپ کیف پول سخت افزاری اطلاعات بیشتری به دست آوریم.
اگر دقت کرده باشید، در بخش فروشگاه وبسایت بیشتر سازندگان کیف پول سخت افزاری، گزینههای فروش پک دوتایی، سهتایی و غیره که با تخفیف نیز همراه هستند وجود دارد. علت اصلی این موضوع این است که بسیاری از کاربرهای حرفهای، از این طریق داراییهای خود را در چند کیف پول نگهداری میکنند تا در صورت مفقودشدن، به سرقت رفتن یا خراب شدن یک کیف پول، دسترسی آنها به داراییهای دیجیتال از بین نرود.
برای آشنایی بیشتر با راههای بکاپ کیف پول سخت افزاری تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
با تهیهی چند کیف پول سخت افزاری میتوان یک سبد دارایی را در کیف پولهای مختلف نگهداری کرد. بهطوری که تمام آن کیف پولها یک موجودی را نمایش دهند و تمام اطلاعات مربوطه از جمله کلیدهای عمومی و خصوصی، موجودی و تاریخچهی تراکنشها در همه دستگاهها به طور یکسان ذخیره شود.
چنین قابلیتی حتی نیاز به کیف پولهای همسان و ساخت یک شرکت نیز ندارد؛ یعنی میتوان از کیف پولهای برندهای مختلف مثل لجر و ترزور و غیره برای این کار استفاده کرد. در این صورت، هنگام گمشدن، سرقت یا خرابی یکی از کیف پولها، به کمک بقیهی آنها میتوان به همان داراییها دسترسی داشت. حتی اگر روزی یکی از شرکتهای سازندهی کیف پول تعطیل شود، به کمک سایر دستگاهها دسترسی به ارزهای دیجیتال از بین نمیرود.
برای این کار باید به دو نکتهی مهم توجه داشته باشیم؛ نکتهی اول مربوط به استاندارد «BIP» است. هر کیف پول با استانداردهای خاصی سازگار است. مثلاً سیستم ساخت کلمات بازیابی 12، 18 و 24تایی در کیف پولهای HD بر اساس استاندارد BIP 39 کار میکند و لازم است که کیف پولهای ما با آن سازگار باشند (کیف پولهای لجر، ترزور و کول ولت با BIP 39 سازگارند).
نکتهی دوم در ارتباط با تعداد ارزهای پشتیبانیشده در کیف پولهای مختلف است. حتی کیف پولهایی که توسط یک شرکت ساخته میشوند نیز ممکن است ارزهای یکسانی را پشتیبانی نکنند. مثلاً ترزور مدل T ارزهای بیشتری را نسبت به ترزور One پشتیبانی میکند. پس برای گرفتن بهترین نتیجه، شاید بهتر باشد از کیف پولهای یکسان برای این کار استفاده کنیم.
تنها کاری که برای تهیه بکاپ یا نسخه پشتیبان از یک کیف پول سخت افزاری باید انجام دهیم این است که «کلمات بازیابی» (Recovery words) آن را در یک کیف پول دیگر وارد کنیم. با این کار، کیف پول دوم نیز به تمام اطلاعات حساب کیف پول اول دسترسی پیدا میکند و به نوعی یک کپی از آن تهیه میشود.
فرض کنید یک کیف پول «لجر نانو اس» (Ledger Nano S) و یک کیف پول «ترزور وان» (Trezor One) داریم و میخواهیم هر دو دستگاه یک عبارات بازیابی یا کلمات seed را نگهداری کنند. یعنی اطلاعات مربوط به یک سبد دارایی در هر دو دستگاه وجود داشته باشد. برای این کار، ابتدا باید تنظیمات اولیهی یکی از کیف پولها، مثلاً لجر نانو اس را انجام دهیم تا 24 کلمهی بازیابی ساخته شود و آنها را یاددشت کنیم.
در ادامه نوبت انجام تنظیمات اولیه کیف پول بعدی، یعنی ترزور وان است با این تفاوت که در هنگام راهاندازی، به جای استفاده از گزینهی «Create a New Wallet» باید از گزینهی «Recover Wallet» استفاده کنیم. در ادامه از ما خواسته میشود تا 24 کلمه بازیابی را وارد کنیم و ما 24 کلمهی مربوط به کیف پول لجر را در ترزور وارد میکنیم.
با این کار، دو کیف پول دقیقاً اطلاعات یک حساب کاربری را به ما نشان خواهند داد. همه چیز از جمله موجودی، تعداد ارزها، آدرسها و تاریخچهی تراکنشها در هر دو کیف پول یکسان خواهد بود و هر زمان تراکنش جدیدی انجام شود، هر دو کیف پول به طور خودکار بهروزرسانی خواهند شد.
این امکان وجود دارد که برای تهیه بکاپ کیف پول سخت افزاری، از یک کیف پول نرم افزاری استفاده کنیم. البته انجام این کار زیاد توصیه نمیشود و علت آن هم بیشتر به مسائل امنیتی برمیگردد. میدانیم که کیف پولهای سخت افزاری امنیت بالاتری نسبت به مدلهای نرمافزاری دارند و به همین دلیل منطقی نیست که از یک کیف پول نرم افزاری برای این کار استفاده کنیم.
ولی به طور کلی این کار شدنی است. فقط باید به همان دو نکتهی مهم، یعنی سازگاری کیف پولها با استاندارد BIP مشابه و همچنین پشتیبانی از رمزارزهای یکسان توجه داشته باشیم.
از این روش تنها در شرایطی میتوان استفاده کرد که مثلاً کیف پول سخت افزاری به سرقت رفته است و در حال حاضر نسخهی سخت افزاری دیگری در دسترس نداریم و میخواهیم در کوتاهترین زمان، داراییهای کیف پول دزدیدهشده را به جای دیگری منتقل کنیم.
در این صورت با وارد کردن کلمات بازیابی کیف پول دزدیدهشده در یک مدل نرمافزاری مثل «اکسدوس» (Exodus) میتوانیم وارد حساب کاربری خود شده و تمام داراییها را به جای دیگری منتقل کنیم تا دیگر توسط کیف پول دزدیدهشده امکان دسترسی به آنها وجود نداشته باشد.
فرض کنیم واقعاً کیف پول سخت افزاری ما به سرقت رفته است. در چنین شرایطی برای دسترسی سریع به داراییهای کیف پول سرقتشده، با توجه به اینکه از قبل نسخهی کپی یا بکاپ از آن تهیه کردهایم یا نه، چند سناریو مختلف وجود خواهد داشت که در ادامه دو مورد آنها را بررسی میکنیم.
برای این کار ابتدا تنظیمات اولیهی کیف پول را به عنوان یک دستگاه جدید انجام میدهیم و کلمات بازیابی جدید را یادداشت میکنیم. حالا با توجه به نوع رمزارزهای کیف پول سرقتشده، آدرسهای عمومی همان رمزارزها را از کیف پول جدید در یک فایل متنی کپی میکنیم و مجدد کیف پول را ریست کرده و این بار با کلمات بازیابی کیف پول سرقتشده وارد میشویم و رمزارهای موجود را یکی یکی به آدرسهای جدید (که در فایل متنی کپی کرده بودیم) انتقال میدهیم.
در نهایت وقتی که تمام موجودی را انتقال دادیم، یکبار دیگر کیف پول را با کلمات جدید بازیابی میکنیم و به این ترتیب داراییهای ما در کیف پول جدید با کلمات بازیابی جدید قرار خواهند داشت.
برای خرید کیف پول سخت افزاری کول ولت به سایت ولت سنتر مراجعه کنید.